Voegwerk

DKS Gevelrenovatie is een specialist op het gebied van het aanbrengen en vervangen van voegwerk.

Vele typen voegwerk zijn mogelijk, van ambachtelijk knip-of snijvoegwerk tot het uitvoeren van een standaard platvol geborstelde voeg. Hieronder staan de verschillen uitgelegd met voorbeelden:

.

  • Platvol gladde voeg

Gladde platvolle voegen worden in lijn met de stenen gladgestreken. De voeger drukt de specie hard aan waardoor een hoge verdichting ontstaat. Met de juiste speciesamenstelling en een vakkundige uitvoering levert deze voeg een strak en duurzaam resultaat op.

.

  • Platvol geborstelde voeg

Voor de geborstelde platvolle voeg bewerkt de voeger de aangebrachte mortel met een borstel, waardoor een ruwe structuur ontstaat. Het aanbrengen van deze voeg is minder arbeidsintensief dan de gladde platvolle voeg.

.

  • Schaduwvoeg

Een schaduwvoeg is een voeg die onder een naar buiten aflopende hoek van 45° wordt aangebracht. Doordat de voeg gedeeltelijk terugliggend wordt aangebracht, ontstaat een schaduwwerking. Vooral wanneer direct zonlicht op de gevel valt, geeft de schaduwwerking een bijzondere uitstraling aan een woning of gebouw.

.

  • Terugliggende voeg

Deze voeg lijkt erg op de platvolvoeg, maar hier ligt het voegwerk iets terug binnen de stenen. De lintvoegen en de stootvoegen liggen even ver terug. Hierdoor ontstaat een lichte schaduwwerking in de muur, waardoor het beeld levendiger wordt en het karakter van de steen wordt extra geaccentueerd.

.

  • Verdiepte voeg

Dit is in feite een extremere versie van de terugliggende voeg, echter is dit niet overal mogelijk aangezien wij enigszins afhankelijk zijn van de diepte van de voeg en de staat van het metselwerk.

.
.

  • Knipvoeg

Een knipvoeg is een voeg die vervaardigd wordt door middel van knipwerk, waarbij langs de knipbeugel de specie in de lintvoegen tweezijdig schuin afgeknipt wordt. De knipvoeg wordt net een paar millimeter voor de steen aangebracht en krijgt hierdoor een bijzonder uiterlijk.

.
.

  • Snijvoeg

Een snijvoeg is een voeg die vervaardigd wordt door middel van snijwerk. Bij een snijvoeg wordt een speciale mortel in de lintvoeg, langs de knipbeugel, met een mesje tweezijdig schuin afgesneden.

.

Knip- en snijwerk lijken sterk op elkaar echter is het verschil dat snijwerk in de voeg zit en het knipwerk op de voeg net iets buiten de steen valt.