Impregneren

Het impregneren van de gevel zal de bakstenen verzadigen, waardoor regen en ander vocht niet meer in de stenen kan trekken. Dankzij het impregneren wordt doorslaand water dan ook voorkomen. Bovendien ontstaat er een beschermingslaag waardoor het vuil niet meer in de steen trekt maar op de beschermingslaag blijft waardoor na een aantal jaar de gevel makkelijk te reinigen is.

Het impregneren kan op verschillende manieren. De meest voorkomende manier is het vloeien van het impregneermiddel langs de gevel. Hierbij neemt de steen het middel op en zal het overtollige naar beneden sijpelen.

Een andere manier is door gevelcrème toe te passen. Dit is een impregneermiddel wat niet bestaat uit een vloeistof maar uit een crème, dit dient aangebracht te worden met een vachtroller of een blokkwast.

Het resultaat is nagenoeg hetzelfde echt adviseren wij bij sommige stenen of een bepaald soort voegwerk om de crème te gebruiken.

Er zijn verschillende meningen wat betreft het wel of niet impregneren van de gevel. Echter is de kwaliteit en diversiteit van de toe te passen middelen dusdanig goed geworden dat voor alle verschillende ondergronden de juiste middelen zijn. Welke stuk voor stuk een goede dampdoorlatendheid hebben waardoor uw gevel blijft “ademen” maar wel het vocht en vuil buiten houdt.

Wij adviseren ten alle tijden om uw gevel te laten impregneren wanneer uw gevel in het geheel opnieuw is gevoegd en gereinigd. Wanneer dit niet het geval is is het afhankelijk van de huidige staat van voeg- en metselwerk.